Washington - Saeed Erekat
De Verenigde Staten hebben de escalatie van het kolonistengeweld tegen Palestijnse burgers op de bezette Westelijke Jordaanoever aan de kaak gesteld. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er maandag bij Israël op aangedrongen actie te ondernemen met betrekking tot het kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever, waarbij het zijn bezorgdheid uitte nadat bijna twintig auto's in de buurt van Ramallah in brand waren gestoken.
“De Verenigde Staten zijn diep bezorgd over deze en andere recente berichten over toenemend extremistisch kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, tegen verslaggevers.
Naast het in brand steken van auto's maandag wees Miller op aanvallen van kolonisten op huizen op de Westelijke Jordaanoever, waarbij Palestijns vee werd gedood en de olijvenoogst werd verstoord.
“Het is van vitaal belang dat de regering van Israël extremistisch kolonistengeweld afschrikt en de nodige maatregelen neemt om alle gemeenschappen tegen schade te beschermen, in overeenstemming met haar internationale verplichtingen”, aldus Miller.
Hij zei: “Dit omvat ook het ingrijpen, voorkomen en stoppen van dergelijk geweld. Het is ook de verantwoordelijkheid van de relevante autoriteiten om alles te doen wat in hun macht ligt om de spanningen te kalmeren en alle daders van geweld tegen burgers in gelijke mate ter verantwoording te roepen, ongeacht de achtergrond van de dader. of het slachtoffer.”
In antwoord op de vraag van de correspondent in Jeruzalem of de Verenigde Staten de uitlevering zouden eisen van extremistische kolonisten die gewelddaden tegen de Palestijnen hebben gepleegd, zei Miller dat dit aan het Amerikaanse ministerie van Justitie zou zijn.
De Verenigde Staten hebben herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit en sancties opgelegd over het geweld van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, dat samenviel met de Israëlische oorlog in Gaza.
Bewoners zeiden dat Joodse kolonisten maandag twintig auto’s in brand hebben gestoken tijdens een aanval op Palestijnse eigendommen aan de rand van Ramallah, tijdens een van hun brutaalste aanvallen tot nu toe in het gebied dat dient als hoofdkwartier van de Palestijnse regering op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Ze zeiden dat ongeveer tien gemaskerde aanvallers met molotovcocktails zich rond 3 uur 's nachts op het Al-Bireh-gebied naast Ramallah hadden gericht en binnen enkele minuten auto's in brand hadden gestoken.
Eén bewoner, Ihab Al-Zaben, zei dat hij tegen de kolonisten schreeuwde, maar dat ze desondanks doorgingen met het verbranden van de voertuigen.
"Toen we naar beneden gingen om te proberen het vuur te blussen, begonnen ze op ons te schieten", zei hij.
De gevels van een woongebouw bleven zwart vanwege branden die waren gesticht in auto's die buiten het gebouw geparkeerd stonden.
De Israëlische politiewoordvoerder zei in een verklaring dat de Israëlische politie en de Internal Security Agency (Shin Bet) een onderzoek instellen na ontvangst van een melding dat een aantal Palestijnse auto's in brand waren gestoken.
Het geweld van joodse kolonisten tegen Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever heeft internationale veroordeling opgeleverd en geleid tot sancties tegen gewelddadige kolonisten door sommige regeringen, met name de Verenigde Staten, die er bij Israël op hebben aangedrongen meer te doen om de aanvallen te stoppen.
De Palestijnse Autoriteit, gevestigd in Ramallah, veroordeelde de "brutale aanval van kolonistenmilities". Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep op tot "alomvattende sancties tegen het gehele koloniale systeem van de kolonisten."
Abdel Rahman Shedid, een Hamas-functionaris, zei dat de aanval een escalatie van de kant van de kolonisten vertegenwoordigt en “het escaleren van de confrontatie en het aanpakken van deze misdaden” vereist, aldus een verklaring van de Palestijnse groepering.
Israël beschouwt de Westelijke Jordaanoever als bijbels Judea en Samaria, en kolonisten noemen bijbelse banden met het land.
Het kolonistengeweld nam vóór het uitbreken van de Gaza-oorlog toe en is verergerd sinds het conflict iets meer dan een jaar geleden begon.
In een interview met Reuters vorige week sprak een leider van de kolonistengemeenschap zijn vertrouwen uit dat Donald Trump, als hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, de volgens kolonisten onwettige sancties zal opheffen die zijn opgelegd vanwege aanvallen op Palestijnen.
De meeste landen beschouwen de nederzettingen als illegaal volgens het internationaal recht. In 2019 verliet de toenmalige regering-Trump het al lang bestaande Amerikaanse standpunt dat nederzettingen illegaal waren voordat president Joe Biden dit herstelde.
Het onthullen van de feiten weekblad, hoofdredacteur Jaafar Al-Khabouri